Sunday, June 27, 2010

ပ်က္ေသာအိတ္ႏွင့္ Sichuan Pepper

အေဟာင္းေတြ ျပန္ဖတ္မိေတာ့ pps မန္႕ထားတာ ေတြ႕ေရာ။

ရပစ္ျဖဳတ္နည္း မသိပါတဲ့။ PPS အိတ္လဲ ပ်က္ေနပါသတဲ့။
Sichuan Pepper မသိပါတဲ့။ အယ္ဒီတာ ခ်ဳပ္ကလဲ ေျပာဖူးတယ္။ အဲဒီ ပက္ပါကို။

ကဲ။ မမ တို႕ အမုန္းမရွိတဲ့ ကမၻာကေန ေျဖဆိုေပးတြားပါမယ္တြယ္။

၁။ PPS အိတ္လဲ ပ်က္ေနပါသတဲ့။
.... ဗက္ဆာေတာ့ ၀ယ္တဲ့ ဆိုင္ ဒိုင္အဲ ကိုသြားျပီး ေမးေတာ့
အိတ္ယူလာပါတဲ့။ ျပန္ျပင္ေပးပါမယ္တဲ့။ (လက္ခေတာ့ အရင္ေမးရမယ္။) ေဘာက္ခ်ာ
မရွိလဲ ရပါသတဲ့။ ...

၂။ Sichuan Pepper 四川 花椒

တရုတ္အမည္။ ၀ွားေက်ာင္း။ 花椒 Hua Jiao
ဂ်ပန္အမည္။ စန္းေရွာ။ 山椒 San Shou


ဂ်ပန္ျပည္၏ စန္းေရွာ


တလုပ္ျပည္၏ ၀ွားေက်ာင္း။

စန္းေရွာႏွင့္ ၀ွားေက်ာင္းမွာ စိုျခင္းႏွင့္ ေျခာက္ျခင္း ကြာပါသည္။

ခု ရာသီက ဂ်ပန္မွာ စန္းေရွာေစ ့အစိမ္း ေလးေတြကို ဗူးေလး ေတြနဲ႕ ထည့္ျပီး စူပါေတြ မွာ ေရာင္းေနခ်ိန္ေပါ့။ ယန္း ၁၅၀ ေလာက္ ပံုမွန္ပါ။
နယ္ဆိုင္ေလးေတြဆို ၁၀၀ ေလာက္နဲ႕ ရတတ္ပါေသး။

အရသာက ပရုတ္ေစ့ေလးေတြလိုပါပဲ။... ပရုတ္ဆိုတာ ေဆးထဲ ထည့္တဲ့ ပရုတ္ အရသာမ်ိဳးပါ။ ပူထံုသြားေစပါတယ္။ သံပုရာ နံ႕ေလး သင္းပါသည္။
Sichuan Pepper ဆိုျပီး ၀ီကီကုိ ၾကည့္ႏုိင္ပါတယ္။ အက်ယ္သိခ်င္ပါက မိဆိုးေလးကို ပူဆာႏိုင္ပါတယ္။ သူမေတာ့ ေဆးဖက္ ၀င္မွဳေတြ ဘာေတြ ကို အေသးစိတ္ ေျပာႏိုင္လိ့မ္မယ္ ထင္တယ္။ တန္ေဆး လြန္ေဘးလို႕ေတာ့ ထင္ပါတယ္။ Toxic ဆိုတဲ့ စကားလံုးေလး ေတြ႕မိတာရယ္။ Dosage က ၆ ဂရမ္ ဆိုတာကို ေတြမိလို႕ပါ။ ပ်ိဳ႕ျခင္း၊ အန္ျခင္း။ ... ဘာညာေတြလဲ ေတြ႕ခဲ့ပါေသး။ တရုတ္ေဆးက်မ္း အလိုအရဆိုရင္။... (အဂၤလိပ္လို ေရးထားလို႕ပါေနာ့။)

စိတ္ၾကီးတဲ့ ဗက္ဆာက အမ်ားၾကီး ၀ယ္ျပီး နဲနဲ ေလွာ္ကာ ေရခဲေသတၱာမွာ Froze ထားလိုက္ပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားႏွင့္ အတူေပါ့။

၀ွားေက်ာင္းက တရုတ္ဆိုင္ေတြမွာ အေျခာက္ရတတ္ပါတယ္။ အဲဒါလဲ အပူအစပ္ အေမႊးအၾကိဳင္ အလြန္ ၾကိဳက္တဲ့
ဗက္ဆာခင္က ၀ယ္ထားပါတယ္။

သံုးစြဲပံု။
၁။ ဂ်ပန္ခ်က္နည္းတစ္နည္း။ ငါးဟင္းထဲ ထည့္ပါသတဲ့။ အနံ႕အတြက္တဲ့။ သူတို႕က မစားပါတဲ့။ ဗက္ဆာက စပ္ဖို႕ဆိုေတာ့ စားပါသည္။

၂။ တရုတ္သံုးနည္း။
စီခြ်မ္းဟင္းထဲမေတာ့ ငရုတ္သီးနဲ႕ အတူ အကုန္ပါတာပဲ။ ... တစ္ပါတ္ေလာက္ေတာ့ ကသိကေအာက္ ျဖစ္ရတယ္။ ေနာက္ေတာ့ ၾကိဳက္သြားေရာ။.. ၾကိဳက္သြားေတာ့
ေရခဲေသတၱာလဲ က်ပ္ေရာပဲ။
၁။ ေခါက္ဆဲြ အစပ္ျပဳတ္ထဲ ထည့္ပါသည္။ (စားလို႕ မတတ္ေသးပါ။)
၂။ ထမင္းေၾကာ္ထဲ ထည့္ပါသည္။ (အသားနဲ႕ အတူ ညိဳတဲ့ အထိ ေၾကာ္လုိက္ရင္... ရွလြတ္။..)
၃။ အသားကို ပါးပါးလွီး။ မီးျပင္းေလးနဲ႕ ေၾကာ္။ အသားက်က္ခါစမွာ အဲဒီ အစိမ္းလံုးေတြ ထည့္။ အသား ေလး အေပၚယံ ညိဳတဲ့ အထိ ဆီနဲနဲနဲ႕ မီးျပင္းတုိက္ပါသည္။
ဆီ နညး္ပါရွင့္။ အဲဒါကို ပုလင္းထဲ ထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားပါသည္။. .. ထမင္းေၾကာ္ထဲ ျဖဴးစား။ ဂြတ္ရွယ္။

... စားခါစ ခံစားရ နဲနဲ ခက္ပါသည္။ Enjoy ျဖစ္သြားပါက ေတာ္ေတာ္ ေပ်ာ္စရာေကာင္းပါသည္။ ....

စားလို႕ တတ္သြားရင္ ေအာ္တို ကိုယ့္ဟင္းေတြထဲ ေလွ်ာက္ထည့္ မိေနမွာ ဆိုေတာ့ကာ ... ေျပာမေနေတာ့ပါဘူး။....

5 comments:

လသာည said...

စားစရာ အေၾကာင္းေတြ အခုလုိ တင္ေပးတာ ေက်းဇူး အမ်ားၾကီး အမ်ားၾကီး တင္ပါတယ္ =))

Anonymous said...

လသာညရဲ ့ဗက္ဆာခင္ဘက္စံုေတာ္၏ဆိုတာကိုေထာက္ခံတယ္


စိတ္၀င္စားစရာပဲ စန္းေရွာကိုမျမင္ဖူးေသးဘူး


အိစံ

ထား said...

ဗဟုသုတ ရပါ၏။ ေက်းဇူးစ္ပါေနာ္။

ခ်စ္တဲ့

ထား

မိဆိုးေလး said...

ဗဟုသုတ ဟင္းေလးအိုး ဗက္ဆာခင္အားေက်းဇူး အထူးတင္ရွိပါ၏။
မိဆိုးေလး သည္ေဆးဘက္ဝင္အပင္မ်ားအေႀကာင္းကား
စာအုပ္ႀကီးထဲတြင္က်န္ရွိခ့ဲ၏။ :P
ယခုအခ်ိန္တြင္ အပင္မ်ားေရႊ့သတ္(အဲ ေရႊ ့စိုက္တတ္ရံုမွ)တစ္ပါး မသိပါ။ ေနာက္ႀကံဳႀကိဳက္သည့္အခါေရႊ ့သတ္ ထားေသာ အပင္ေလးမ်ားအေႀကာင္း တင္ဆက္ပါဦးမည္..။ခြိခြိ
စေန၊ တနဂၤဂေႏြေန ့မ်ားကပင္ နွင္းဆီပင္ေလး၂ ပင္ နွင့္ ဇီဇဝါပင္ေလး(ျမန္မာျပည္အလြမ္းေျပ)ဝယ္ခဲ့ေသးသည္။ မည့္သည့္အခ်ိန္ ေျခာက္ျပီး သြားဦးမည္မသိ မသိ မသိ..။:D

pps said...

အိတ္အေၾကာင္း..တခုတ္တရပို႕စ္တင္ေပးတာ..
မွတ္မွတ္ရရရွိတာ..ေက်းဇူးပါ..အမလတ္ေရ..း)))))

ပီပီအိတ္က..ေဘာ့ဒ္အင္ဘားမား...အဟီး..
ဒီကိုကိုယ္နဲ႕အတူ..ပါလာတဲ့အိတ္..ဘီးမေကာင္း
ေတာ့ေပမဲ့..လႊတ္မၿပစ္ရက္ဘူး..
ေအာ္..သံေယာဇဥ္မ်ား..း(

ဒီတေခါက္ၿပန္ရင္ေတာ့..သယ္သြားၿပီး..ထားခဲ့ရစ္ေတာ့မယ္..