Wednesday, February 9, 2011

ဖိလစ္ပီးႏိုၾကိဳက္တဲ ့ဘလြတ္

ဖိလစ္ပိုင္ႏိုင္ငံရ ဲ ့ ထူးျခားတဲ ့မုန္ ့ပဲသားေရ စာေတြထဲ က လူၾကိဳက္မ်ား
တဲ ့အစားအစာတစ္ခုပါ။လမ္းေဘးေစ်းေတြမွာ ေရာင္းေလ ့ရွိတဲ ့ လမ္းေဘး အစား အစာ တစ္မ်ဳိး လည္းျဖစ္တယ္။ မုန္ ့လို ့ေျပာေပမဲ ့ တစ္ကယ္ေတာ ့သားေလာင္းပါတဲ ့ ၾကက္ဥျပဳတ္ပါ။ ၾကက္ဥကေနၾကက္အေကာင္ေပါက္စေလးေတြေပါက္လာဖို ့ ၂၈ ရက္ ၾကာပါသတဲ ့။ အဲဒီမွာမွ ၁၆ရက္ ကေနရက္၂၀သက္တမ္းေလာက္အပူေငြ ့ရျပီဆိုရင္ ဥခြံေလးထဲမွာ ၾကက္ သားေလာင္းေကြးေကြးေလး  ေပၚလာတယ္။ဖိလစ္ပီးႏိုေတြက သားေလာင္းပါတဲ ့ ၾကက္ဥမွာ ပရုိတိန္းဓာတ္အမ်ားဆံုးပါျပီး အဲဒီၾကက္ဥကိုျပဳတ္စားရင္ ႏွလံုးအားေကာင္းတယ္လို ့ယူဆတယ္။ သားေလာင္းပါတဲ ့ၾကက္ဥျပဳတ္ ကို 
 ေဒသအေခၚအရ ဘလြတ ္(Balut) လို ့ေခၚတယ္။ ၁၈ရက္ သက္တမ္းရွိတဲ ့ဘလြတ္ က အရသာအရွိဆံုးလို ့ ဆိုပါတယ္။  


                                                  

 အိစံေနတဲ ့အိမ္က ဖိလစ္ပီးမွာ ထူးျခားတဲ ့အစားအစာေတြ တစ္မ်ဳိးျပီးတစ္မ်ဳိး ၀ယ္ေကြ်းခ်က္ေကြ်းတယ္။
 ဘလြတ္ကိုေတာ ့အေကာင္ေလးနဲ ့မို ့မစားရ ဲဘူး။ သူတို ့က စားၾကည္  ့ပါအုန္းဆုိျပီးေစ်း က၀ယ္လာတယ္။ အိမ္ရွင္အန္တီသင္ေပးတဲ ့ ဘလြတ္စားနည္း ကို 
သူငယ္ခ်င္းတို ့ျမင္သာေအာင္ ဂူဂယ္လလ္အကူအညီနဲ ့ျပရမယ္ဆိုရင္ ....

ပထမဆံဳး ၾကက္ဥထိပ္ကေလး ကို ပါးစပ္စုပ္လို ့ရ မဲ ့အေနေလးေဖာက္လိုက္တယ္။


ျပီးတာနဲ ့ ၾကက္ဥ ထဲမွာပါတဲ ့အရည္ ကို ဆားေလးနည္းနည္းထည္ ့ ျပီးေခါင္းေလး
ေမာ ့ .......ျပြတ္ကနဲ ျမည္ ေအာင္စုပ္ခ်လိုက္တယ္..... အိစံရဲ  ့အိမ္ရွင္ က ေတာ္ေတာ္အရသာရွိတာပဲတဲ ့။
                           အရည္ေတြကုန္ေလာက္မွ ဥခြံအိမ္ကို 
ခ်ဲ  ့ခြာလိုက္တယ္...ျပီးရင္ အ၀ါႏွစ္ေလးစားတယ္..အားလံဳးစားျပီးမွ ၾကက္ သားေလာင္းေလးကို တြဲ ေလာင္းေလးကိုင္ျပီးစားလိုက္တယ္။ 
 
                                          
                                                       ဘလြတ္စားနည္းအဆင္ ့ဆင္ ့ပါတဲ ့ပံဳပါ
အရည္ရဲ  ့အရသာကခ်ဥ္ျပန္းေလး။
.ဆားခပ္ထားေတာ ့ပိုျပီးေကာင္းတယ္။ 
ကေဇာ္ေဖာက္ထားတဲ့အရသာနည္းနည္းရတယ္။
ၾကက္ဥအလယ္ကအ၀ါႏွစ္ကခဲခဲေလးနဲ့စားရတာေလးေလးပင္ပင္ရွိတယ္။ၾကက္ေပါက္စေလး
ကိုၾကည္ ့ရင္းၾကည္ ့ရင္းနဲ ့မစားရဲေတာ ့ဘူး။ ေျခလက္အဂါၤအစံုပါျပီး အေမႊးေလးေတြလည္းေသခ်ာျမင္ရတယ္။ရုိးရုိးၾကက္ဥကို
ျပဳတ္တဲ့အခ်ိန္ထက္အခ်ိန္ခ်ိန္ၾကာၾကာျပဳတ္ေပးရသတဲ့သူငယ္ခ်င္းတို့ေရ...........။                                                                                                


8 comments:

pps said...

ဘလြတ္..တဲ့လားကြယ္
ၿပြတ္ကနဲ..စုပ္စားရသတဲ့လား...

ခုေတာ့..ၿမင္ယံုနဲ႕အူယား..
(စားၾကည့္ရင္ေတာ့.ေမာင္ရွင္တတို႕မ်ားၿဖစ္ေနမလား))

သူ႕နိဳင္ငံ..သူ႕အစား
ရသာေတာ့..ရိွသဗ်ားတဲ့။

pps said...

ဖိလစ္ပီးလူမ်ိဳးကို..ဖိလစ္ပီႏုိလို႕ေခၚမွန္း..ခုမွသိရတယ္။
ဘလြတ္ဆိုတာလဲ..ခုမွၾကားဘူးတယ္..။
ေက်းဇူး..ေရႊအိေရ...:)))))))

Anonymous said...

hello testing! 1...2...3....

Anonymous said...

အ္ိစံ..
ငါ အေၾကာက္ဆံုး အစားအစာက အဲဒါေပါ့ :'(
တခါက ၾကက္ဥျပဳတ္တာ အဲလို ပါလာလို႔ ။ တကယ္က(အေကာင္ပံုမဟုတ္ေသးဖူး အနီစက္ခဲခဲေလး) ပါလားလို႔
ရင္ထဲမွာ ေနမေကာင္းျဖစ္သြားတာ တစ္ႏွစ္ေလာက္ၾကက္ဥျပဳတ္ အလံုးကို အခံြမခြာရဲ မစားရဲျဖစ္သြားတယ္။

ဗဟုသုတေပါ့ေလ.. ဖိလစ္ျပန္ေလးရယ္။ တင္ေပးတာ ေက်းဇူးပါ

အယ္ခ်ဴပ္

Wasser said...

အလိုေလးေလး။ အေလးလိုလို။ အသဲက်ိန္းလိုက္တာ။
ဘလက္ဘဲဥျပဳတ္ကို ေမးမိတာ မွားသြားျပီ။
ငယ္တုန္းက မဂၢဇင္းထဲကပံုဆိုေတာ ့ေသခ်ာမျမင္ရဘူးေလ။
ဘလက္ဘဲဥျပဳတ္လို႕ေရးထားတာမွတ္မိတာပဲ။
အင္းေလ။ ဘုရားေရ။ ကိုယ္သာဆို ဘယ္လိုမွ ရဲမွာမဟုတ္ဘူး။
ေရႊအိၾကီးေတာ့ သူရဲေကာင္းေပါ့။
ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ပုရစ္ေလးပဲ ေၾကာ္စားပါေတာ့မယ္။

Meengelay said...

ေက်းဇူးပါ..အိေရ..
ဖိလစ္ပီႏိုဘလြတ္ အေၾကာင္းဗဟုသုတရသြားပီ
မရတရဲၾကည့္သြားတယ္

အိစံ said...

ပီပီကဗ်ာ စပ္ တာလည္းေတာ္သည္

အယ္ခ်ဳပ္ ဖိလစ္ျပန္ေလးရယ္ဆိုေတာ ့ ဘိလပ္ျပန္ေမာင္ေသာင္းေဖကိုသြားသတိရတယ္း)

မလတ္ေရ...ေရႊအိလည္းအေကာင္ေလးကိုမစား
ရ ဲဘူး။ မလတ္ေျပာလို ့အမွတ္တရ ေရးလိုက္တာ။

မီးငယ္ေလး..ေက်းဇူးပါ။

ထား said...

ဖိလစ္ပီနိုဘလႊတ္ေတာ့ ျမင္ရံုနဲ႕ အူေတြယားေန
ပါျပီ အိေရ ...


ခ်စ္တဲ့

ထား